RoRo taşımacılığı ; tekerlekli, kendi yürüyebilen veya çekilerek yürütülebilen araçların RoRo adı verilen gemilere yüklenip denizyolu kullanılarak taşınması işlemine verilen isimdir. RoRo ismi; “roll on roll off” kelime dizisinin kısaltılmasından oluşur. Kendi yürüyebilen araçlar denilince, tekerlekli her tür araçlar; iş makineleri, paletli araçlar, çekilerek yürütülebilen araçlar denilince ise tır dorseleri, mobil konteynerler, mobil santraller, kara yolu için hazırlanmış düzenekleri bulunan tekneler akla gelir.

 

RoRo taşımacılığı ilk olarak kısa mesafeler kateden feribotların, taksi ve buna benzer küçük taşıtları taşınmasıyla ortaya çıktı. Adalar veya iki yakın kıyı arasında diğer taşımalara göre çok daha az risk taşıması dolayısıyla tercih edilen bu yöntem, alınan pozitif geri dönüşler sonucu daha büyük gemiler inşa ederek geliştirildi. Eski tip küçük RoRo’lar hem yolcu hem de araç taşıyor olabilmesinden dolayı özellikle şehirlerarası ulaşımda büyük rağbet görüyor ve günümüzde hala kullanılıyor.

 

RoRo Taşımacılığının Avantajları

 

RoRo taşımacılığı sektörde tercih edilebilirliği açısından birçok avantaja sahip. RoRo taşımacılığında, RoRo’nun kapağı müsait duruma getirildiği takdirde, ağır iş makinelerinin veya vinçlerin taşınması mümkün. Bu sayede normal gemilerde yükleme ve boşaltma sürelerini ortadan kaldırıp maliyetleri oldukça düşürebiliyor. RoRo taşımacılığı çok seri indirme ve bindirme yapmaya müsaade ediyor. Bu nedenle RoRo taşımacılığı yükleme ve boşaltma sırasında oluşabilecek kayıp zaman riskini de minimuma indiriyor.

 

RoRo gemilerine bindirilirken yalnızca bir kez sabitlenen araçlarda hasar oluşma riski de yok denecek kadar az. Tek seferde yüzlerce aracı alabilme kapasitesi olan RoRo gemileri, çok düzenli ve hızlı seferler düzenleyebiliyor, aynı zamanda diğer taşıma metodlarına göre çok daha az maliyetli. RoRo gemileri ile dünyanın her limanına yük ulaştırmak mümkün. Üstelik bu yolla; otobüs, otomobil, mobil vinç, kamyon, traktör, kepçe, tır, tekne, karavan, buldozer gibi birçok araç taşınabiliyor. Konteyner gibi diğer yük çeşitlerini taşıma kapasitesi olan bazı RoRo gemileri, tırlar aracılığıyla proje taşımacılığı dahi yapabiliyor.

 

Türkiye’de RoRo Taşımacılığı

 

Türkiye’nin stratejik konumundan dolayı, Türk limanlarına dünyanın en büyük RoRo şirketleri tarafından seferler düzenliyor. RoRo seferleri Karadeniz ve Akdeniz havzasında tır taşımasında kullanılırken İstanbul’dan İtalya, Fransa, Ukrayna ve Rusya’ya, İzmir’den İtalya, Yunanistan ve Ukrayna’ya, Mersin’den ise Mısır, İtalya ve Kıbrıs’a RoRo taşımacılığı yapılıyor.

VİKİNG PROJECT LOGİSTİCS

Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

EN ÇOK OKUNANLAR

Uluslararası Lojistik Taşımacılığı

Uluslararası Lojistik Sektöründe Şaşırtan İvme